15 Şubat 2010 Pazartesi

Yalnız 14 Şubat



365 günde bazı günler var önemli günlerden sayarlar. Anneler günü, Babalar günü, öğretmenler günü ve uzun bir süredir de ülkemize de sıçrayıp çeşitli etkinliklerle kutlanan sevgililer günü. Annesi olmayanlar anneler gününde burulur, kırılır, keza babası olmayanlar için de babalar günü öyledir. Öğretmenler günü ise öğrenciliğin ilk yıllarında önemsenir, sonraları öğretmenlerle olan ilişkinizle orantılı olarak aklınızda kalır. 

Şimdilerde her yılın 14 Şubat günü bir heyecanla kutlanıyor. Bahsi geçen diğer  örneklerde de olduğu gibi 14 Şubat sevgilisi olmayanlar için de bir anlam ifade etmiyordur. 

Kökeni Roma Katolik Kilisesi'nin inanışına dayanan bu gün, Valentine ismindeki bir din adamının adına ilan edilen bir bayram günü olarak ortaya çıkmıştır. Bu sebeple bazı toplumlarda ''Aziz Valentine Günü '' olarak bilinmektedir. Valentine kelimesi Batı medeniyetlerinde hoşlanılan kişi veya sevgili anlamında kullanılmaktadır. Günümüzde, bizim de dahil olduğumuz bazı toplumlarda sevgililerin birbirlerine hediyeler aldığı kartlar gönderdiği  özel bir gün olarak kutlanmaktadır. Bunun doğal sonucu olarak hadisenin ticari yönü çok önemli hale gelmiştir.  (Vikipedi) 

Bilinen hikayesi bu olunca ''bizim ne alakamız var ulan ?'' diyesi geliyor insanın. İnanışlarımıza uymayan bir şey daha işte, yılbaşı kutlamak gibi geliyor. Kırmızı renklerde kalp gül ağırlıklı süslemeler hediyelikler sarıyor alışveriş merkezlerini  ve yalnızların canını sıkıyor bu hengame. 14 Şubat ta yalnız olan adama sanki parmakla gösterip dalga geçeceklermiş gibi geliyor yalnız dışarı çıkmak.
Erkekler açısından çok sıkıntılı bir dönemeç olur eğer var ise bir sevgilisi. Herkesin 14 Şubat için rezervasyonları, hediye alımları gibi telaşları artar ve ne alacağını bilemeyen karar veremeyen bir sürü insan dolanır etrafta. Kadınlar zaten çıldırma noktasına geliyor böyle dönemlerde. 

Elinde kocaman çiçekler ya da ambalaja sığmayan hediyeler, cüzdana düşman pahalı ürünler  1 tek günde sevgiyi anlatmak için ne kadar gereksiz. Ülke ekonomisini sevgililer günü mü kurtaracaktır 24 saatte?  Hala bu saatlerde birileri gecenin faturasının hesabını yapmakla meşgul. Belki de bugünün faturası için kredi çekenler bile vardır.

Yalnızlığı sevmez kimse, ağlar her önüne gelene yalnızım diye ya da içine atıp susar, susadıkça alkol alır. Lakin sevineceği ender günlerinden birini yaşamaktadır bugün. Cüzdanına sıkı sıkı sarılır ve iyi ki yalnızım deyip bir sevgililer gününü daha yalnız ve zengin kapatır.     



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder