9 Ağustos 2013 Cuma

Gallipoli 1981


Okumayı sevmediğimiz için tarihimizi,  merakımız da günlük işlerin arkasında kalınca bilemiyoruz elin Avustralya'lısı neden bize silah çekmiş Çanakkale'de. Küçük bir araştırma ile de öğreniyoruz günümüz teknolojisi ile. Avustralya ve Yeni Zelanda askerlerinden oluşan kısa adı ''Anzak''ların savaşa gelişini anlatıyor film. Çanakkale Savaşı bizde hala ve hala sinemaya aktarılamamış olduğundan gavur yapınca izleriz, hele ki içinde bir kaç kere Türk kelimesi geçince tebessüm ederiz. 

Kimse bizden gerektiğinden fazla bahsetmez. Tarih boyunca deviremedikleri bir milleti bugüne kadar da başka planlarla durdurmakta üşenmezler. Biz ise bu büyük emeklerin neticesinde savunduğumuz koruduğumuz devletimizin tarihini bilmez, merak etmez ve öğrenmeyiz. Ziyadesiyle bilenler de anlatamaz, ya da anlatacaklar tek tek yok olup giderken bu çok da uzak olmayan tarihi kimselere aktaramaz. Hal böyle olunca torun dededen haber almaz, dede sorulmayınca anlatamaz. Bilmedikçe, duymadıkça ve görmedikçe biz de unuturuz bugünlere nasıl geldiğimizi. 

Bir dost talep edince araştırıp bulduğum bu film ben bir yaşındayken çekilmiş. Aradan 30 sene geçmiş. Bu film gibi üç tane filmimiz yok. Oysa neler anlatılıyor kitaplarda ve atalardan gelen bilgilerde. Neler yapılır, neler ? Bırakın şu dandik aşk meşkleri bir yana, kocaman bir tarihin anlatılacak o kadar çok hikayesi var ki...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder